Free SAT Practice Questions and Answers [Digital SAT]

TestprepKart’s Free SAT Practice Questions and Answers [Digital SAT] is one of the best ways to brush up your skills. We have designed a number of free practice tests according to the latest syllabus and exam pattern which gives you an authentic experience of the Digital SAT Exam. Book a FREE Demo Session Take a Free Practice SAT Test You can select one from the given below and start practicing. Register for Free Live Session You can also check your skills by attempting the questions given below: Algebra Question 1: If 3x = 12, y/4 = 10, and 4z = 9, what is the value of (10xyz)/xy? Possible Answers: 22 1/2 160 360 10 4 1/2 Correct answer: 22 ½ Question 2: If f(x) = x2 – 5 for all values x and f(a) = 4, what is one possible value of a? Possible Answers: 1 8 3 14 11 Correct answer: 3 Geometry Question 1: What is the surface area of a cone with a radius of 4 and a height of 3? Possible Answers: 48π 36π 16π 40π 25π Correct answer: 36π Question 2: The lateral area is twice as big as the base area of a cone. If the height of the cone is 9, what is the entire surface area (base area plus lateral area)? Possible Answers: 81π 90π 54π 9π 27π Correct answer: 81π Data Analysis Question 1: A, B, C, D, and E are integers such that A < B < C < D < E. If B is the average of A and C, and D is the average of C and E, what is the average of B and D? Possible Answers: (A + 2C + E)/2 (2A + C + 2E)/2 (A + E)/2 (A + E)/4 (A + 2C + E)/4 Correct answer: (A + 2C + E)/4 Question 2: The average (arithmetic mean) of m, n and p is 8. If m + n = 15 then p equals: Possible Answers: 8 9 24 15 7.5 Correct answer: 9 Reading and writing Questions 1-10 is based on the following passage. Akira came directly, breaking all tradition. Was that it? Had he followed form—had he asked his mother to speak to his father to approach a go-between—would Chie have been more receptive? He came on a winter’s eve. He pounded on the door while a cold rain beat on the shuttered veranda, so at first Chie thought him only the wind. The maid knew better. Chie heard her soft scuttling footsteps, the creak of the door. Then the maid brought a calling card to the drawing room, for Chie. Chie was reluctant to go to her guest; perhaps she was feeling too cozy. She and Naomi were reading at a low table set atop a charcoal brazier. A thick quilt spread over the sides of the table so their legs were tucked inside with the heat. “Who is it at this hour, in this weather?” Chie questioned as she picked the name card off the maid’s lacquer tray. “Shinoda, Akira. Kobe Dental College,” she read. Naomi recognized the name. Chie heard a soft intake of air. “I think you should go,” said Naomi. Akira was waiting in the entry. He was in his early twenties, slim and serious, wearing the black military-style uniform of a student. As he bowed—his hands hanging straight down, a black cap in one, a yellow oil-paper umbrella in the other—Chie glanced beyond him. In the glistening surface of the courtyard’s rain-drenched paving stones, she saw his reflection like a dark double. “Madame,” said Akira, “forgive my disruption, but I come with a matter of urgency.” His voice was soft, refined. He straightened and stole a deferential peek at her face. In the dim light his eyes shone with sincerity. Chie felt herself starting to like him. “Come inside, get out of this nasty night. Surely your business can wait for a moment or two.” “I don’t want to trouble you. Normally I would approach you more properly but I’ve received word of a position. I’ve an opportunity to go to America, as dentist for Seattle’s Japanese community.” “Congratulations,” Chie said with amusement. “That is an opportunity, I’m sure. But how am I involved?” Even noting Naomi’s breathless reaction to the name card, Chie had no idea. Akira’s message, delivered like a formal speech, filled her with maternal amusement. You know how children speak so earnestly, so hurriedly, so endearingly about things that have no importance in an adult’s mind? That’s how she viewed him, as a child. It was how she viewed Naomi. Even though Naomi was eighteen and training endlessly in the arts needed to make a good marriage, Chie had made no effort to find her a husband. Akira blushed. “Depending on your response, I may stay in Japan. I’ve come to ask for Naomi’s hand.” Suddenly Chie felt the dampness of the night. “Does Naomi know anything of your… ambitions?” “We have an understanding. Please don’t judge my candidacy by the unseemliness of this proposal. I ask directly because the use of a go-between takes much time. Either method comes down to the same thing: a matter of parental approval. If you give your consent, I become Naomi’s yoshi.* we’ll live in the House of Fuji. Without your consent, I must go to America, to secure a new home for my bride.” Eager to make his point, he’d been looking her full in the face. Abruptly, his voice turned gentle. “I see I’ve startled you. My humble apologies. I’ll take no more of your evening. My address is on my card. If you don’t wish to contact me, I’ll reapproach you in two weeks’ time. Until then, good night.” He bowed and left. Taking her ease, with effortless grace, like a cat making off with a fish. “Mother?” Chie heard Naomi’s low voice and turned from the door. “He has asked you?” The sight of Naomi’s clear eyes, her dark brows gave Chie strength. Maybe his hopes were preposterous. “Where did you meet such a fellow? Imagine! He thinks he can marry the Fuji heir and take her to America all in the snap of his fingers!” Chie waited for Naomi’s ripe laughter. Naomi was silent. She stood a full half minute looking straight into Chie’s eyes. Finally, she spoke. “I met him at my literary meeting.” Naomi turned to go back into the house, then stopped. “Mother.” “Yes?” “I mean to have him.” * a man who marries a woman of higher status and takes her family’s name 1. Which choice best describes what happens in the passage? A) One character argues with another character who intrudes on her home. B) One character receives a surprising request from another character. C) One character reminisces about choices she has made over the years. D) One character criticizes another character for pursuing an unexpected course of action. 2. Which choice best describes the developmental pattern of the passage? A) A careful analysis of a traditional practice B) A detailed depiction of a meaningful encounter C) A definitive response to a series of questions D) A cheerful recounting of an amusing anecdote 3. As used in line 1 and line 65, “directly” most nearly means A) frankly. B) confidently. C) without mediation. D) with precision. 4. Which reaction does Akira most fear from Chie? A) She will consider his proposal inappropriate. B) She will mistake his earnestness for immaturity. C) She will consider his unscheduled visit an imposition. D) She will underestimate the sincerity of his emotions. 1 1 5. Which choice provides the best evidence for the answer to the previous question? A) Line 33 (“His voice… refined”) B) Lines 49-51 (“You… mind”) C) Lines 63-64 (“Please… proposal”) D) Lines 71-72 (“Eager… face”) 6. In the passage, Akira addresses Chie with A) affection but not genuine love. B) objectivity but not complete impartiality. C) amusement but not mocking disparagement. D) respect but not utter deference. 7. The main purpose of the first paragraph is to A) describe a culture. B) criticize a tradition. C) question a suggestion. D) analyze a reaction. 8. As used in line 2, “form” most nearly means A) appearance. B) custom. C) structure. D) nature. 9. Why does Akira say his meeting with Chie is “a matter of urgency” (line 32)? A) He fears that his own parents will disapprove of Naomi. B) He worries that Naomi will reject him and marry someone else. C) He has been offered an attractive job in another country. D) He knows that Chie is unaware of his feelings for Naomi. 10. Which choice provides the best evidence for the answer to the previous question? A) Line 39 (“I don’t… you”) B) Lines 39-42 (“Normally… community”) C) Lines 58-59 (“Depending… Japan”) D) Lines 72-73 (“I see… you”) Whey to Go Greek yogurt—a strained form of cultured yogurt—has grown enormously in popularity in the United States since it was first introduced in the country in the late 1980s. From 2011 to 2012 alone, sales of Greek yogurt in the US increased by 50 percent. The resulting increase in Greek yogurt production has forced those involved in the business to address the detrimental effects that the yogurt-making process may be having on the environment. Fortunately, farmers and others in the Greek yogurt business have found many methods of controlling and eliminating most environmental threats. Given these solutions as well as the many health benefits of the food, the advantages of Greek yogurt outdo the potential drawbacks of its production. [1] The main environmental problem caused by the production of Greek yogurt is the creation of acid whey as a by-product. [2] Because it requires up to four times more milk to make than conventional yogurt does, Greek yogurt produces larger amounts of acid whey, which is difficult to dispose of. [3] To address the problem of disposal, farmers have found a number of uses for acid whey. [4] They can add it to livestock feed as a protein supplement, and people can make their own Greek-style yogurt at home by straining regular yogurt. [5] If it is improperly introduced into the environment, acid-whey runoff can pollute waterways, depleting the oxygen content of streams and rivers as it decomposes. [6] Yogurt manufacturers, food scientists; and government officials are also working together to develop additional solutions for reusing whey. Though these conservation methods can be costly and time-consuming, they are well worth the effort. Nutritionists consider Greek yogurt to be a healthy food: it is an excellent source of calcium and protein, serves to be a digestive aid, and it contains few calories in its unsweetened low- and non-fat forms. Greek yogurt is slightly lower in sugar and carbohydrates than conventional yogurt is. Also, because it is more concentrated, Greek yogurt contains slightly more protein per serving, thereby helping people stay satiated for longer periods of time. These health benefits have prompted Greek yogurt’s recent surge in popularity. In fact, Greek yogurt can be found in an increasing number of products such as snack food and frozen desserts. Because consumers reap the nutritional benefits of Greek yogurt and support those who make and sell it, therefore farmers and businesses should continue finding safe and effective methods of producing the food. Questions are based on the above passage: 1. outdo A) NO CHANGE B) defeat C) outperform D) outweigh 2. Which choice provides the most relevant detail? A) NO CHANGE B) supplement and convert it into gas to use as fuel in electricity production. C) supplement, while sweet whey is more desirable as a food additive for humans. D) supplement, which provides an important element of their diet. 3. can pollute waterways A) NO CHANGE B) can pollute waterways, C) could have polluted waterways, D) has polluted waterways, 4. scientists A) NO CHANGE B) scientists: and C) scientists, and D) scientists 5. To make this paragraph most logical, sentence 5 should be placed A) where it is now. B) after sentence 1. C) after sentence 2. D) after sentence 3. 6. The writer is considering deleting the underlined sentence. Should the writer do this? A) Yes, because it does not provide a transition from the previous paragraph. B) Yes, because it fails to support the main argument of the passage as introduced in the first paragraph. C) No, because it continues the explanation of how acid whey can be disposed of safely. D) No, because it sets up the argument in the paragraph for the benefits of Greek yogurt. 7. Also A) NO CHANGE B) as C) like D) for 8. satiated A) NO CHANGE B) containing C) contains D) will contain 9. it, therefore farmers A) NO CHANGE B) In other words, C) Therefore, D) For instance

Free SAT Practice Questions and Answers [Digital SAT] Download Download Download Download Download Download Download Download Download Download Join Free Live Session Digital SAT English Paper Free Solution: Digital SAT English Paper Solution FREE Video Solution Digital SAT English Passage 1 Solution Digital SAT English Passage 2 Solution Digital SAT English Passage 3 Solution Digital SAT English Passage 4 Solution Digital SAT English Passage 5 Solution Digital SAT English Passage 6 Solution Digital SAT English Passage 7 Solution Digital SAT English Passage 8 Solution Digital SAT English Passage 9 Solution Digital SAT English Passage 10 Solution Digital SAT English Passage 11 Solution Digital SAT English Passage 12 Solution Digital SAT English Passage 13 Solution Digital SAT English Passage 14 Solution Digital SAT English Passage 15 Solution

TestprepKart’s Free SAT Practice Questions and Answers [Digital SAT] is one of the best ways to brush up your skills. We have designed a number of free practice tests according to the latest syllabus and exam pattern which gives you an authentic experience of the Digital SAT Exam.

Book a FREE Demo Session Take a Free Practice SAT Test

You can select one from the given below and start practicing.

Register for Free Live Session

You can also check your skills by attempting the questions given below:

Algebra

Question 1: If 3x = 12, y/4 = 10, and 4z = 9, what is the value of (10xyz)/xy?

Possible Answers:

22 1/2

160

360

10

4 1/2

Correct answer:

22 ½

Question 2: If f(x) = x2 – 5 for all values x and f(a) = 4, what is one possible value of a?

Possible Answers:

1

8

3

14

11

Correct answer:

3

Geometry

Question 1: What is the surface area of a cone with a radius of 4 and a height of 3?

Possible Answers:

48π

36π

16π

40π

25π

Correct answer:

36π

Question 2: The lateral area is twice as big as the base area of a cone. If the height of the cone is 9, what is the entire surface area (base area plus lateral area)?

Possible Answers:

81π

90π

54π

27π

Correct answer:

81π

Data Analysis

Question 1: A, B, C, D, and E are integers such that A < B < C < D < E. If B is the average of A and C, and D is the average of C and E, what is the average of B and D?

Possible Answers:

(A + 2C + E)/2

(2A + C + 2E)/2

(A + E)/2

(A + E)/4

(A + 2C + E)/4

Correct answer:

(A + 2C + E)/4

Question 2: The average (arithmetic mean) of m, n and p is 8. If m + n = 15 then p equals:

Possible Answers:

8

9

24

15

7.5

Correct answer:

9

Reading and writing

Questions 1-10 is based on the following passage.

Akira came directly, breaking all tradition. Was that it? Had he followed form—had he asked his mother to speak to his father to approach a go-between—would Chie have been more receptive? He came on a winter’s eve. He pounded on the door while a cold rain beat on the shuttered veranda, so at first Chie thought him only the wind. The maid knew better. Chie heard her soft scuttling footsteps, the creak of the door. Then the maid brought a calling card to the drawing room, for Chie. Chie was reluctant to go to her guest; perhaps she was feeling too cozy. She and Naomi were reading at a low table set atop a charcoal brazier. A thick quilt spread over the sides of the table so their legs were tucked inside with the heat. “Who is it at this hour, in this weather?” Chie questioned as she picked the name card off the maid’s lacquer tray. “Shinoda, Akira. Kobe Dental College,” she read. Naomi recognized the name. Chie heard a soft intake of air. “I think you should go,” said Naomi.

Akira was waiting in the entry. He was in his early twenties, slim and serious, wearing the black military-style uniform of a student. As he bowed—his hands hanging straight down, a black cap in one, a yellow oil-paper umbrella in the other—Chie glanced beyond him. In the glistening surface of the courtyard’s rain-drenched paving stones, she saw his reflection like a dark double. “Madame,” said Akira, “forgive my disruption, but I come with a matter of urgency.” His voice was soft, refined. He straightened and stole a deferential peek at her face. In the dim light his eyes shone with sincerity. Chie felt herself starting to like him. “Come inside, get out of this nasty night. Surely your business can wait for a moment or two.” “I don’t want to trouble you. Normally I would approach you more properly but I’ve received word of a position. I’ve an opportunity to go to America, as dentist for Seattle’s Japanese community.” “Congratulations,” Chie said with amusement. “That is an opportunity, I’m sure. But how am I involved?” Even noting Naomi’s breathless reaction to the name card, Chie had no idea. Akira’s message, delivered like a formal speech, filled her with maternal amusement. You know how children speak so earnestly, so hurriedly, so endearingly about things that have no importance in an adult’s mind? That’s how she viewed him, as a child.

It was how she viewed Naomi. Even though Naomi was eighteen and training endlessly in the arts needed to make a good marriage, Chie had made no effort to find her a husband. Akira blushed. “Depending on your response, I may stay in Japan. I’ve come to ask for Naomi’s hand.” Suddenly Chie felt the dampness of the night. “Does Naomi know anything of your… ambitions?” “We have an understanding. Please don’t judge my candidacy by the unseemliness of this proposal. I ask directly because the use of a go-between takes much time. Either method comes down to the same thing: a matter of parental approval. If you give your consent, I become Naomi’s yoshi.* we’ll live in the House of Fuji. Without your consent, I must go to America, to secure a new home for my bride.” Eager to make his point, he’d been looking her full in the face. Abruptly, his voice turned gentle. “I see I’ve startled you. My humble apologies. I’ll take no more of your evening. My address is on my card. If you don’t wish to contact me, I’ll reapproach you in two weeks’ time. Until then, good night.” He bowed and left. Taking her ease, with effortless grace, like a cat making off with a fish. “Mother?” Chie heard Naomi’s low voice and turned from the door. “He has asked you?” The sight of Naomi’s clear eyes, her dark brows gave Chie strength. Maybe his hopes were preposterous. “Where did you meet such a fellow? Imagine! He thinks he can marry the Fuji heir and take her to America all in the snap of his fingers!” Chie waited for Naomi’s ripe laughter. Naomi was silent. She stood a full half minute looking straight into Chie’s eyes. Finally, she spoke. “I met him at my literary meeting.” Naomi turned to go back into the house, then stopped. “Mother.” “Yes?” “I mean to have him.” * a man who marries a woman of higher status and takes her family’s name

1. Which choice best describes what happens in the passage?

A) One character argues with another character who intrudes on her home.

B) One character receives a surprising request from another character.

C) One character reminisces about choices she has made over the years.

D) One character criticizes another character for pursuing an unexpected course of action.

2. Which choice best describes the developmental pattern of the passage?

A) A careful analysis of a traditional practice

B) A detailed depiction of a meaningful encounter

C) A definitive response to a series of questions

D) A cheerful recounting of an amusing anecdote

3. As used in line 1 and line 65, “directly” most nearly means

A) frankly.

B) confidently.

C) without mediation.

D) with precision.

4. Which reaction does Akira most fear from Chie?

A) She will consider his proposal inappropriate.

B) She will mistake his earnestness for immaturity.

C) She will consider his unscheduled visit an imposition.

D) She will underestimate the sincerity of his emotions. 1 1

5. Which choice provides the best evidence for the answer to the previous question?

A) Line 33 (“His voice… refined”)

B) Lines 49-51 (“You… mind”)

C) Lines 63-64 (“Please… proposal”)

D) Lines 71-72 (“Eager… face”)

6. In the passage, Akira addresses Chie with

A) affection but not genuine love.

B) objectivity but not complete impartiality.

C) amusement but not mocking disparagement.

D) respect but not utter deference.

7. The main purpose of the first paragraph is to

A) describe a culture.

B) criticize a tradition.

C) question a suggestion.

D) analyze a reaction.

8. As used in line 2, “form” most nearly means

A) appearance.

B) custom.

C) structure.

D) nature.

9. Why does Akira say his meeting with Chie is “a matter of urgency” (line 32)?

A) He fears that his own parents will disapprove of Naomi.

B) He worries that Naomi will reject him and marry someone else.

C) He has been offered an attractive job in another country.

D) He knows that Chie is unaware of his feelings for Naomi.

10. Which choice provides the best evidence for the answer to the previous question?

A) Line 39 (“I don’t… you”)

B) Lines 39-42 (“Normally… community”)

C) Lines 58-59 (“Depending… Japan”)

D) Lines 72-73 (“I see… you”)

Whey to Go

Greek yogurt—a strained form of cultured yogurt—has grown enormously in popularity in the United States since it was first introduced in the country in the late 1980s. From 2011 to 2012 alone, sales of Greek yogurt in the US increased by 50 percent. The resulting increase in Greek yogurt production has forced those involved in the business to address the detrimental effects that the yogurt-making process may be having on the environment. Fortunately, farmers and others in the Greek yogurt business have found many methods of controlling and eliminating most environmental threats. Given these solutions as well as the many health benefits of the food, the advantages of Greek yogurt outdo the potential drawbacks of its production. [1] The main environmental problem caused by the production of Greek yogurt is the creation of acid whey as a by-product. [2] Because it requires up to four times more milk to make than conventional yogurt does, Greek yogurt produces larger amounts of acid whey, which is difficult to dispose of. [3] To address the problem of disposal, farmers have found a number of uses for acid whey. [4] They can add it to livestock feed as a protein supplement, and people can make their own Greek-style yogurt at home by straining regular yogurt. [5] If it is improperly introduced into the environment, acid-whey runoff can pollute waterways, depleting the oxygen content of streams and rivers as it decomposes. [6] Yogurt manufacturers, food scientists; and government officials are also working together to develop additional solutions for reusing whey.

Though these conservation methods can be costly and time-consuming, they are well worth the effort. Nutritionists consider Greek yogurt to be a healthy food: it is an excellent source of calcium and protein, serves to be a digestive aid, and it contains few calories in its unsweetened low- and non-fat forms. Greek yogurt is slightly lower in sugar and carbohydrates than conventional yogurt is. Also, because it is more concentrated, Greek yogurt contains slightly more protein per serving, thereby helping people stay satiated for longer periods of time. These health benefits have prompted Greek yogurt’s recent surge in popularity. In fact, Greek yogurt can be found in an increasing number of products such as snack food and frozen desserts. Because consumers reap the nutritional benefits of Greek yogurt and support those who make and sell it, therefore farmers and businesses should continue finding safe and effective methods of producing the food.

Questions are based on the above passage:

1. outdo

A) NO CHANGE

B) defeat

C) outperform

D) outweigh

2. Which choice provides the most relevant detail?

A) NO CHANGE

B) supplement and convert it into gas to use as fuel in electricity production.

C) supplement, while sweet whey is more desirable as a food additive for humans.

D) supplement, which provides an important element of their diet.

3. can pollute waterways

A) NO CHANGE

B) can pollute waterways,

C) could have polluted waterways,

D) has polluted waterways,

4. scientists

A) NO CHANGE

B) scientists: and

C) scientists, and

D) scientists

5. To make this paragraph most logical, sentence 5 should be placed

A) where it is now.

B) after sentence 1.

C) after sentence 2.

D) after sentence 3.

6. The writer is considering deleting the underlined sentence. Should the writer do this?

A) Yes, because it does not provide a transition from the previous paragraph.

B) Yes, because it fails to support the main argument of the passage as introduced in the first paragraph.

C) No, because it continues the explanation of how acid whey can be disposed of safely.

D) No, because it sets up the argument in the paragraph for the benefits of Greek yogurt.

7. Also

A) NO CHANGE

B) as

C) like

D) for

8. satiated

A) NO CHANGE

B) containing

C) contains

D) will contain

9. it, therefore farmers

A) NO CHANGE

B) In other words,

C) Therefore,

D) For instance

You are watching: Free SAT Practice Questions and Answers [Digital SAT]. Info created by GBee English Center selection and synthesis along with other related topics.